Kandinsky vs michelangelo. Intressant

Idag träffade jag en kille vars mamma var konstnär, berättade han. Jag frågade vilken typ av konst. Svaret blev. Hon målar klassiskt figurativt. En blandning av Kandinsky och Michelangelo.

image176  VS image177

Dessa två konstnärer har ju två ganska vitt skilda stilar. Vad är liksom mötespunkten. Färger, former, känsla?Är helt seriöst mycket nyfiken på vad konst som beskrivs med som en blandning av dessa skulle bli!

Mouling rouge

Igår var det födelsedagsfest med moulinrouge tema. Tänk korsetter var beskrivningen Jag gillar börjar lära att gilla att klä ut mig. Dock har jag lite svårt för det här med att vara sexig, och i synnerhet moulinrougesexig. Inte min grej. Menmen,  mammas fina spets blev turban och mitt egnagjorda fjäderhalsband kom till användning.
              image173 image174

                image175

Här är en Elin vars tolkning av temat jag gillade. Inte heller hon hade ett gäng korsetter liggandes hemma. Denna lånade hon och bar till klarblått. Lite pop-styk. Andras tolkning kan ni ju ana i bakgrunden. Med all respekt för andra kan jag bara konstaterar att smaken är som baken - delad.

Häst och vagn

Häromdagen tog vi en lång cykeltur. Vi hittade en kitchig och övergiven "nöjespark". Vi gick loss med kamer och här är resultatet.

              image169                     

Vi åker motorcykel. Fråga mig inte vad G´s uttryck säger. Han "lyckas" aldrig bli normal på kort.                                      

             image171

Min egna vagn som tar mig till slottet. Lite trång var det men det är en smäll man får ta om man vill vara prinsessa.

en uppfriskande dusch

Här i italien är det varmare än i sverige. Utomhus. Om man skall diskutera upplevd kyla, dvs hur kallt man upplever det är, hur mycket man fryser, skulle jag vilje påstå att det är kallare här.

För vi i sverige är vana vid kyla och har anpassat oss till det. Vi har dunjackor, dubbla fönsterrutor, vänthallar, gaspannor i källarna, värmesystem i huset.
 
Här i italiens stenhus finns inte så mycket av det.

I och med att värme, el och vatten fungerar sämre samt kostar mer än sverige används inte dessa så mycket. Man sätter helt enkelt på sig en, eller fem, tröjor inomhus när det är kallt.

Anledningen till att jag kom att tänka på detta nu är att jag precis tagit en uppfriskande dush. Med betoning på uppfriskande. Varmvattenberedaren fungerar lite när den vill här. Ofta brukar man få en 1-4 min lång härligt introducerande varmvattendush, som precis lyckas få en att njuta och tänka att idag funkar varmvattnet. Sen kommer kallt vatten. En överraskande kvick växling. Och när jag säger kallt men jag KALLT vatten.

Och då är det bara att vänta.

Väntan kan vara upp till

1 min - man tackar gud, är bara lite skönt nedkyld och fortsätter duscha.

5 min- nu sitter man huttrande i duschen, när man sen får varmvatten gör det ont i tårna som nu nått förfrysningsgrad.

10 min- beredaren har idag uppenbarligen inte vaknat på rätt sida. Kommer förmodligen inte fungera på ett bra tag heller. Efter tio minuter inser man att man dör av kyla om man inte "kastar in handduken". Man får helt enkelt avbryta duschen i den fas man är. Förhoppningsvis utan schampo i håret.

paperbag

Jag gillar att göra om gamla kläder som folk slängt i onödan, ge dem lite nytt liv!

Denna klänningen hittade jag vintage för två euro-pengar.Köpte den egentligen för att jag behövde ett brunt litet tygprov, som jag klippte från klänningen. Modellen var enligt min åsikt minst sagt oanvändbar. Och brunt är ingen färg jag ofta egenligen använder. Häromdagen fann jag den undanstoppad längst inne i kylskåpet. (se, ett kylskåp kommer lastat)

Kjolen klipptes av, vändes upp och ner. Efter några ytterligare korrigeringar, min egen paperbagkjol!

image166

Klänning före.

image167

Efter

Påsklunch

Idag har varit en underbar dag. En såndär som bara fyller på en med energi från tårna och hela vägen genom kroppen. Och som rensar ut spökena. Jag tycker jag var väl värd lite positiv energi efter en, vill inte låta för bitter, men ganska intetsägande påskhelg för att summera det hela.

Skickar en bild från vår påsklunch idag. Mer orkar jag tyvärr inte nu. Är heltrött och planen är att stupa i säng. 
image165

imorgon lägger jag upp bild på när jag åker prinsessvagn med prins och allt...hehe..

ses imorgon fina ni.

Turkost

Nu när jag blev på bättre humör tänkte jag att jag kunde lägga upp några bilder på den turkosa klänningen jag sydde häromdagen.


image163 image164

Me in my kitchen

           image162

Jag frågade G om han hade några bilder från festen och det hade han. Denna bild (vad gör jag?) var den bästa på som fanns. Ni kan ana hur jag blev på de andra då..jaja..

Påsksol!

Idag firas det påsk därhemma. Så en utomordentligt glad påsk på er!
 
Här i Italien firas dock påsk imorgon. Idag är en ganska vanlig dag. Kom att tänka på att vi i sverige är ofta lite tidigt ute. Även vid jul firar vi julafton medans övriga europa firara juldagen. Morgondagen kommer nog bli ganska lugn för min del men på måndag skall vi ha knytpåsklunch med vänner här hemma hos oss. Det blir bra. Det blir mitt påskfirande.
 
Men så är det. Att inte fira högtider med familj på traditionellt sätt  är ett pris man ibland får betala när man bor utomlands. Det gäller bara att inte hänga upp sig på traditionellt firande och hitta andra i samma situation, så brukar det bli trevligt ändå!

Nu ska jag ut och se renässanskonst här på påskafton( för den det intresserar skall jag in och se medicikapellen av michelangelo/brunellesco) och inhändla tyg.
 
För övrigt är det lite kyligt här nere men lite påsksol hittar allt hit!                       

image161

                                                    Jag, i märklig påskaftonspos, med påsksol från fönstret!

För övrigt var jag på fest igår. Med tanke på att det var långfredag så kan man ana vad släkten skulle tyckt om att gå på nöjen denna dag. Långfredag skall ägnas åt vördnad till jesu lidande.

Menmen, fest var det i varje fall. Det var trevligt. Fin lägenhet var det också, pappan var visst konsthandlare insåg jag när jag började diskutera konsten på väggarna med vad jag insåg senare var värdinnans bror, alltså konsthandlarens son.

Det bästa var nog egentligen att jag dansade loss i min turkosa klänning som jag gjorde klart igår. Tyvärr har jag inga bilder men ska se om jag kan snoka reda på några. Så får ni se så fin den blev, klänningen alltså..


För idag är ingen vanlig dag,

för idag är Marias födelsedag!

image160

Mina underbara, fina,  varma, smarta, förstående, roliga, klipska, ironiska, glada, filosofiska, snygga, levadsglada, rödvinsdrickande, omtänksamma vän Maria fyller 25 år idag!

Jag är så glad att du är min vän, du är bäst! Ha en riktigt härlig dag!

Jag har syndat

Jag har syndat, gott mot min antikonsumtionsfilosofi. Jag har köpt något nytt.

Jag har köpt en provdocka. Och den är så bra. Nu kan jag drapera och sy bättre!

                     image159

Men jag väljer att se det som en investering. Den kommer tjäna mig i många år. Och med hjälp av den kan jag sy grejer själv och konsumera mindre.

kul med kartong

Hittade några pappkartonger på gatan häromdagen. Förmodligen hade någon affär rensat ut lagret. Sakletaregenen i mig tänkte att visst kan de här användas till något.

                                                  image158

Eftersom mitt syskrin tidigare var kaos tänkte jag att det behövs en "trådhållare"


                                  image154

                                  Syskrin före trådhållare. Massa trådar huller om buller.

image155  image156
 Jag tog en bit kartong som jag vek dubbelt. Klädde in den med tyg. Körde massa spikar igenom. Voila! En trådhållare. Den är nu uppsatt på väggen och syskrinet är betydligt mer organiserat.

Ett annat problem jag hade är att jag gillar att sätta upp massa bilder och dylikt på väggen. För inspiration och för att få lite loppmarknadkänsla i rummet. Dock är mina väggar här väldigt sköra så man kan inte tejpa så mycket på väggen. Jag tog därför en stor bit karton som jag justerade lite så den passade i för ett hörn för rummet. Sen klädde jag även den i tyg. Nu kan jag sätta upp hur mycket bilder jag vill med nålar i kartongen. Och mitt fula huller om buller - hörn blev ett myshörn!

              image157

Mitt myshörn

Det bästa är att inget är nyköpt. 100% recycling, helt i linje med min antikonsumtionsfilosofi!

Dina, del 2

Som ni vet har jag på mitt praktikplats spenderat dagarna med Dina.
 
(Se: http://karinsperspektiv.webblogg.se/2008/february/jag-och-dina-del-1.html)

Igår var min sista dag på praktikplatsen. Dina skall nämligen till sicilien i två veckor, och utan henne är där inte så mycket för mig att lära. Så jag bestämde att det var dags att bege sig mot nya äventyr.

Men igår kväll var jag bjuden hem till Dina! Hon har tidigare yppat att hon var nyfiken på de där" polpettini con la marmelata" ( se köttbullar!) så jag tog med mig hemlagade köttbullar till henne.

Vilken trevlig kväll det blev!

Först kaffe och kaka i Dina's kök. Sen såg vi bider på hennes liv från Sicilien, alla kläder hon sytt (brudklänningar, sommarklänningar i sextiotalsstil, femtiotalskappor och andra underbart nostalgiska kläder), hennes barnbarn, hennes resor och annat ur hennes sjuttioåriga liv. Det är så fantastiskt att få en inblick i någon annan människas liv. Man får insikt i alla saker hon gjort som har lett till den hon är. Man utvidgar hela ens perpektiv av henne.

Det är också härligt att träffa äldre människor. För när man bor utomlands umgås man ju mest med folk i ens egen ålder. Här finns inga mormor, farfar, släkt eller familj. Människor från en anna generation ger än perspektiv som är välbehövligt.

Sen kom hennes man hem. Han arbetar som möbelsnickare. De har båda lärt sig ett hantverk från grunden och sätter värde på saker gjort med kunskap och kärlek. Ingen masskonsumtion här inte.

Köttbullar, potatis och lingonsylt förtärdes sedan i hennes kök.

Sen återvände jag hemåt med uppvärmt hjärta.

                                    image153
                                   Dina syr. Bilden är tagen på min praktikplats.

Krull

Igår var jag hos frisören och klippte mig. Råkade nämna att jag var sugen på krull, afropermanent snackar jag, men visste inte hur det skulle bli. Han sa att det visst var möjligt och erbjöd sig att krulla det icke-permanent så jag kunde se effekten. Gratis. Och eftersom jag tackar ja till allt som är gratis så kan ni här se resultatet.

Kan erkänna det kändes ganska lustigt att sitta i torken i femtiotalsstuk med spolar i håret när kollegan från jobbet klampar in.

Men resultet blev ganska kul.
                              image151


                 image152

Såklart råkade jag vara lite småklumpig. När jag såg resultatet skojade jag och sa att jag känner mig som en gammal dam. Bakom mig sitter en krullig tjej som champoneras.. jaja, jag menade inget illa. Det är coolt att vara tant.

Så vad säger ni, permanent?

Prinsessan - la principessa

image150
Här är en annan styling jag gjort.

Klänningen är vintage (5 euro!). Klippte av den och gjorde turban och armband.

Arancini

I söndag bestämde jag mig för att försöka mig på att göra arancinis. Arancini är en typisk siciliansk "rätt". Innan jag kom hit och besökte G´s kusiners rosticceria hade jag aldrig sett sådana. 

Så i lördags hade jag alltså kokat alldelse för mycket ris och G föreslog att göra arancinis. Och det gjorde jag. Vad jag senare under dagen fick veta var att sex stycken sicilianska kompisar till G var i Florens  och var på antågande för middag hos oss.

Ganska modigt att första gången man testar att göra en främmande "nationalrätt" får man sex bedömare av denna region, som ätit sådana i hela sitt liv,  som provsmakare.

Tänk typ att någon av er bor med en italienare, som bestämmer sig för att göra typiska ex "skånska" köttbullar till en massa skåningar som kommer på besök till er...


image148  image149

Klara arancinis.                            Jag, två lägenhetskompisar och G's sicilienare

De verkade tycka om dem, de föreslogs till och med att vi skulle öppna en siciliensk restaurang i Sverige, och det får man väl ta som att de var godkända.

Här är receptet- det är lite meck kan jag förvarna.


Så här gör man:
Koka upp ris. Blanda klart ris med en jädrans massa  parmesanost( tänk som italienare: ju mer parmesan du tar desto godare blir allt..), ett ägg och salt. Ställ in i kylskåp några timmar. Gör sedan en pastasås. Jag gjorde med tonfisk, tomater, gul lök, olivolja. Det klassiska är dock att göra köttfärssås och ärtor.

Sen skall du göra bollar av riset, tänk köttbullar! Du gör ett hål i mitten av bollen och häller i lite pastasås. Stäng igen bollen igen med ris.

Sen skall de friteras. Rulla först i ägg, sen i ströbröd alla bollarna. Värm upp oljan. Fritera dem i ca 5 min,

silke

Här är bilder på överdelen jag sydde upp som prototyp förra veckan. 100% procent supertunt silke. Det var en utmaning att sy i det. Trycket är ritat av Patrizia och trycks upp i Komo, norr om Milano. Komo är visst känt för sina silketryckerier över hela världen.

Överdelen kommer, om den godkänns av patrizia, börja produceras.

image143


image146  image145    image147

För övrigt är silke ett materila som är relativist miljövänligt då det är ett naturmaterial.

CV - personligt brev.Mottog just av M detta exempel på personligt brev skrivet av en syditalienare. Det står:"Innehåller: Corricolo Vita  (felstavat, min kommentar), 1 mars 2006"

Underskriven ---- är född i Palermo den 18 juni 1970 ( Palermo är en kaotisk staden på sicilien, allmänt känd för maffia, livligt levende, galen bilkörning etc, min kommentar) men bor i centrala Bologna.

Jag har inget körkort, men kan dock köra bil, och vill ni så kan jag även köra lastbil.

Jag har studerat upp till 3é nivån på grundskolan  och jag ägnar mig åt videospel, framförallt playstation. Jag är disponibel för resor utomlands. Talad italienska är god, skriftlig är lite sådär, sådär.

Om ni anställer mig vill jag ha ett fast konstrakt och jag känner att jag passar i roller som VD, direktör, marknadsföring och revision.

Jag tackar er för att ni tog er tid, nu vet jag inte vad mer jag ska skriva.

PS. En speciell hälsning till VD´n och styrelsemedlemmar. Jag lyssnar mycket på musik, speciellt Gigi Dálesio och jag tyckor om KVINNOR  Jag föredrar en arbetsmiljö med kvinnor.

-Undertecknat-

Jag intygar att allt jag skrivet är sant enligt artikeln: 23,24 Nr 136."
Gött självförtreoende i sitt esse. En äkta syditalienare haruppenbarligen skrivit detta.  Kanske skall jag också bara öka upp mit självförtroende 1000 ggr och satsa direkt på VD -roller. Strunta i sådana där petitesser om erfarenhet och sådant där krafs.

Tishan

Jag gillar inte ordet tishan. Det känns så stockholmsrätt på något sätt. Då blir jag automatiskt anti. Det märkliga med mig är när jag inte gillar ett ord så börjar jag omedvetet använda det hela tiden. Som när jag gick under en längre tid och hälsade med "Tjabba! " till nya och gamla bekantskaper. Jag fick panik. Måste vara någon typ av freudiansk felsägning el liknande.

Här är i varje fall en cool t-shirt.image142

Tillhör som ni säkert förstår en mimiker.

För överigt, angående "rätt "och "fel" diskussionen, läs dagenss inlägg av underbaraclara: http://underbaraclara.webblogg.se/

Kunskap

För ett tag sedan var jag inne på Ewa´s blogg. Hon hade lagt upp en videouppspelning av årets talare. ( fråga mig inte från vilket år..)

Det är något med lundastudenters kaxighet, vårt begrände perspektiv eller hans närmast på respektlösa approach mot publiken som fick mig att falla för det.

se det här om in inte redan sett det:

http://www.youtube.com/watch?v=yH6-ihF2E48

ni måste se om ni inte har gjort det!

Wrap me in

Idag har varit en trevlig onsdag.

Förmiddagen passerades sedvanligt med Dina i syateljen.  Jag tror Dina förstår att jag inte är längre sugen på att sätta i knappar så nu får jag göra annat. Idag har jag sytt en överdel i världen tunnaste siden. Man känner inte ens att man har det i handen, så tunt är det. Att sy i det är en utmaning. Men det är kul. Sen så snackar jag och dina numera mellan sysnacket om  livsexistensiella problem, det är härligt det..

Eftermiddagen spenderades i min syateljé. Dvs mitt rum.

Är precis hemkommen från aperitivo med vanessa och fem andra spanjorer. Jag gillar spanjorer! Även om jag inte riktigt förstår vad de säger, så tycker jag om dem. Det måste tas som en komplimang till spanjorer!

Här är vad jag gjort under eftermiddagen. Fick inspiration till en klänning med massa rosetter, nästan som man är inslagen!

image140

Här är prototypen på överdelen sätt framifrån. Prototyp menas att plagget är endast är sytt i vit, tråkig bomull.För att kolla så att mönstret jag gjort funkar. Men tänk rödrutigt med thaisidenrosetter. Eller så tänkte jag sy upp dem i inslagspapper - då blir det verkligen ett paket!
image141

Iden fick jag från detta fina rosettdiadem, made by hestie.

Nu tänkte jag ge mig in på ett oljemålningsprojekt jag har på gång. Vi får se hur långt jag hinner innan jag måste gå och nanna.

Styling

Har fått bilderna från mina två första stylingprojekt.

Här är två av dem.

image138image139

Hatt: marknadsfynd
Fjäderhalsband: hemmagjort
Väst: vintage
Skärp:vintage
Byxor: mina egna
Tights: lånade av kompis

Bemärkelsedagen

Fixade middag för att fira mitt 26-års fyllande.

Hade hela dagen ledig -  gött att fylla år på en lördag.

Det blev
- hemmagjord tapenad på bruschetti
- vetgetarisk lasagne
- köttbullar och potatis, samt sicilansk vitvinsbroccli av G
- citronkaka alla pierre white ( vem det nu är, uppenbarligen någon som gillar ägg då den innehöll 12 stycken sådana)


image132

Nyvaken karin i NY-tröja och clownnäsa. Presenter från G och hans mamma som överraskade mig med att vara hemma från  NY min födelsedagsmorgon
image133

Underbara Hasty som även hjälpte mig med powercooking.

image134 image137

Kvällens fotograf (G) insisterade på dessa pussbilder. Jag kände mig allmänt obekväm där i mitten fast så är det ju ofta med att ta kort. Lite tradigt att ta dem men kul att ha dem! Det smakar mer än det kostar.image136

Leo, vanessa och mari-thereseAllt blev jättebra och alla är underbara. Dock fram på småtimmarna, efter några glas vin, började jag gråta av ingen anledning alls. Det var nog hjärtat som ville fram. Sen grät jag lite i gott sällskap och sen kändes allt bra igen. Är det här normalt?

närmare 30 an 20 - en dag att hylla!

Hur kan man inte vakna på rätt sida efter att först se vackra ord när man slår upp ögonen. (se föregående inlägg)

Sen höra kaffekok i köket och inse att värdlens bästa mimiker är tillbaka från NY. Med gulliga presenter och hans mamma.

Jag gillar..


RSS 2.0