Dagens fynd - blixtlås

När man syr klänningar på löpande band i vintagetyger är man kanske inte så sugen på att springa till syaffären för att köpa nya blixtlåsar hela tiden. Då förstår ni varför jag tycker röran här under är världens fynd. Nya och gamla blixlåsar, några oanvända, några delbara, några helt nya, alla går utmärkt att använda tilll mina plagg. Att jag köpte 70 blixtlåsar för 70 kronor förstår nog bara dem som syr vilken fynd det var!blixtlås, avtagna, vintage, omgjorda, äldre, remade rehnnberg, återbruk
Röd pralin

Hittade lite foton från nyår. Hade på mig ett röd kit som jag sytt och använt flera gånger. Det är ett axelbandlöst thaisidenliv (banden sitter inte fast på livet), och en organza kjol. Jag sydde dessa två plagg, som ihop ser ut som en klänning, när jag bodde i Lund. Gick en skrädderikurs hos en skräddare där. Jag gjorde faktiskt bara dessa två plagg på hela den terminen, men oj vad de är noggrant gjorda. Mönstret är från scratch gjort efter mina mått, alltså inte bara anpassat, utan varenda linje utgår från mina mått (bara mönstret tog nog halva terminen). Livet har tre lager, thaisiden, förstärkning och foder. Många moment är sydda för hand. Kjolen har jag gjort senare, då jag ursprungligen sydde en lång thaisidenkjol till livet, är inte säker på att den blev helt klar.

Thaisiden, rött, nyår, sytt själv, organza, tyll

 

Livet med kjol. Fotot är taget på en toalett, beklagar detta, men hann inte ta något kort innan jag stack iväg. Kjolen är också i tre lager. Organza (ytterst), tyll i mitten för att ge fluff, och underst är en röd underkjol. Alla tre kjolarna sitter fast i linningen som är av thaisiden. Kjolen är bara knälång, så den är mycket användbar.Thaisiden, rött, nyår, sytt själv, organza, tyll

 

Här ser man då livet. Kul att ha något som verkligen är figursytt. Observera min enormt snygga bränna, januarifisblek, menmen så är det för alla.


Chokladkaka

 

När syrran var här bakade hon världens bästa chokladkaka.

 

 

chokladkaka, valnötter, florsocker, chokladöverdrag, choklad


Det var rom och russin i, från scratch. Allstå, hon lade russin i romen, och sen i tårtan.

chokladkaka, choklad, överdrag, florsocker, russinValnötter och florsocker ovanpå.


chokladkaka, choklad, överdrag, florsocker, russin
chokladkaka, choklad, överdrag, florsocker, russinDen varade inte så väldigt länge.

Några speciella adresser i Paris

I januari var jag en sväng i Paris. Det är alltid märkligt att vara tillbaka på ställen man bott på en gång. Man blir nostalgisk, kommer ihåg saker, känslor, människor som man hade glömt. När man går på gator som man en gång gick på varje dag poppar otippade minnen upp.  Man inser att man kommer ihåg hur märkligt golv som fanns på sin tunnelbanestation, man inser att grönsakshandlarn på ens gamla gata är ny, och man kommer ihåg hur porten alltid krånglade. Man går förbi klubbar som man glömt bort, man kommer ihåg folk som man träffade i ett visst kvarter och man kommer ihåg hur man räknade ut dricksenpå restaurangen där man jobbade. Nu när jag var i Paris råkade jag komma förbi några adresser som var fyllda av minnen.
paris, minnen, adresser, resor
Framför min gamla port i Montmartre. Där bor någon några helt andra, nya krukväxter som hänger från de franska balkongerna.
paris, minnen, adresser, resor
Torget där vi bodde, som man gick förbi varje dag. Nu när vi var där var det vinter, men konstigt nog kommer jag inte ihåg att det var vinter någonting när vi bodde där. Bara att det alltid var varmt, och man slängde sig på gräsfläcken som ligger precis bakom mig när jag tog fotot.  På en av uteserveringarna var jag en gång ute och åt med en kille som fick en duvskit i håret, det var lite kul. Han tittade upp och såg hur duvorna kraxade. Jag kommer ihåg att jag inte kunde hålla mig för skratt, hela uteserveringen skrattade (på ett snällt sätt..). Han skrattade inte alls.
paris, minnen, adresser, resor
L'écluse, slussen, ett av mina gamla jobb. Hjälp var jag inte kunde bra franska när jag jobbade där. Grymt många missförstånd blev det. Som när någon beställde ett glas Gauchon (ett vitt vin från bordeaux), och jag tyckte han sa couchon (gris), varpå jag serverade en assiett kallskuret.
Ett annat ställde jag bodde på. Rue Longchamp i 16:e. Lugnt kvarter som jag egentligen inte föll för helt. Hade glömt bort Roy skylten, som jag alltid tog sikte på. Sjukt dyr choklad hade dem.

Kardborre till könsneocleana kläder


När vi sydde kläder till pjäsen "Whatever love means" (Teater Tamauer) behövde man ibland finna lösningar på lite olika problem. I detta fall var det ibland kläder som behövde tas på och tas av snabbt. Ibland behövde även kragar och manschetter kunna separeras från kläderna. Då kom vi på att använda kardborre. Kardborre är hur användbart som helst i teater.
whatever love means, kostym, kläder kardborre
Foto: Lina Ikse

Bild från pjäsen, allt gick i svart och vitt för att återkoppla till serier. Kläderna bestod av kiltar, skjortor och slipovers, så könsneutrala kläder som möjligt.


kardborre, krage, manschett, svartvitt, kostym, sy

Vi använde kragar och manschetter för att skapa en maskulin effekt på kvinnliga kläder. Detaljerna som man ville belysa var vita.kardborre, krage, manschett, svartvitt, kostym, sy

Som ni ser kan man ta av manschetterna med kardborre.


kardborre, krage, manschett, svartvitt, kostym, sy


Vit krage - samma idé.

kardborre, krage, manschett, svartvitt, kostym, sy

Går att ta av med kardborre.

6 våningars paradis i Paris

I Paris finns ett hus som rymmer sex våningars paradis. Vägbeskrivning: ta t-banan till metro "Anvers" vid Montmartre, ta gatan mot Sacre Coeur. När ni kommer upp till gräset struntar ni i den fula kyrkan framför er, ni struntar även att gå upp till placs du tertre. Istället tar ni ner åt höger, dit inga turister går. Där, framför er, tornar paradiset upp. Sex våningars paradis. Allt tyger i världen du kan önska dig, ett helt kvarter.
Paris, Marché saint pierre, tyger, montmartre, paradis, 6 våningar


Där hittar ni Marché Saint Pierre. Kan ni tänka mig att jag bodde ett stenkast bort från detta hus när jag bodde i Paris? Bara så synd att man inte hade symaskinen med sig då..

Paris, Marché saint pierre, tyger, montmartre, paradis, 6 våningar


I Sverige slår ju tygaffärerna igen som smör i solsken, men här finns det uppenbarligen folk som fortfarande syr.


Paris, Marché saint pierre, tyger, montmartre, paradis, 6 våningar

Här har ni alltså de sex våningarna, jag gillar möbeltygerna på fjärde våningen bäst. Ni kom ihåg att jag sade sex våningar, och ni vet väl att våning ett där(etage ett) är våning två för oss. Egentligen mer logiskt.


Paris, Marché saint pierre, tyger, montmartre, paradis, 6 våningar

Det här är från en annan affär, Tissus de reine (drottningens tyger). Sjukt att jag kommer ihåg namnen på affärerna, säger något om hur många timmar jag spenderade där.

Gröna rutor på klänningen

Här kommer bilder på en klänning som jag sydde för ett tag sedan. Tyget är självklart second hand, hittade det på pingstkyrkans loppis här där jag bor. Egentligen är jag lite tveksam till kvaliteten på tyget, trodde först att det var bomull, men det är nog egentligen någon syntet som behandlats, menmen, jag gillade rutorna varje fall. Mönstret har jag ritat själv.


grön klänning, sy själv, mönster, rutor, grönt

Överdelen av klänningen. Den är alltså ärmlös och jag har en grön trikåtop under. Halsbandet köpte jag i Nice när jag och M jobbade där.


gröna rutor, klänning, sy själv, rött hår, grönt halsband

Framöverdelen är klippt på diagonalen, så att rutorna fram blir diagonala.

gröna rutor, klänning, sy själv, rött hår, grönt halsband

Vecken är gjorda NÄSTAN som "princesskärning" som går från midjan till axeln. Men här går veckan istället till armen.
Klänningen har även en midja med hällor, men tyvärr ser ni inte dem här för jag valde att ha ett stort svart skärp över hela linningen.

gröna rutor, klänning, sy själv, rött hår, grönt halsband

Bild på underdelen, beklagar dålig bild, men det är inte lätt att ta på sig själv. Här är som ni ser klänningen klippt normalt, ränderna går inte på diagonalen. Från midjan är kjolen veckad.

grön klänning, sy själv, mönster, rutor, grönt

Innan jag färgade håret rött hade jag inte ett enda plagg som var grönt, men nu när håret är rött älskar jag grönt. Det är det som är lite kul med att ändra hårfärg, man byter liksom helt favoritfärger.Klädda knappar

Tycker det är sjukt snyggt med klädda knappar, det ser välskräddat och vintage ut. Klädda knappar finns knappt längre, och nästan aldrig i kedjornas utbud, därför blir det extra kul att ha sådana!

När jag bodde i Italien visste jag inte att man kunde lämna in tyg i en sybehörsaffär, och så klädde dem knapparna åt en med hjälp av en liten maskin. Jag hade tänkt att man behövde klä dem för hand därhemma, vilket borde vara ganska tidskrävande, så jag var lite avskräckt. Men sen upptäckte jag som sagt att man kunde beställa dem i vilken liten sybehörsaffär som helst, de vimlade av ställen där man kunde klä knappar i den staden. Och sen började jag missbruka dem! Att få klädda knappar kostar där lika mycket som att köpa nya knappar, och så mycket snyggare.

Här i Sverige har vi inte så mycket sybehörsaffärer kvar, men här i Göteborg finns Knappkarlsson, och dem klär knappar. Det är dyrare än i Italien, men det är det värt. Dessa knapparna beställde jag i veckan. Tyget är ett tyg jag hittade på myrorna, ett grovt tyg som jag nu håller på att sy en sak i. Ni får se när det är klart!

klädda knappar, knappkarlsson, tyg, vintage, sömnade

Knapparn och tyget.

klädda knappar, knappkarlsson, tyg, vintage, sömnad

Jag beställde dessa med en silverkant runt, men man kan få i olika modeller och storlekar.

klädda knappar, knappkarlsson, tyg, vintage, sömnad

Såhär ser de ut på baksidan.


Halv åtta hos mig

Beklagar lite dålig uppdatering, det har varit mycket i veckan och då blir det tyvärr så. Men, nu har jag kommit på att jag skall börja organisera mig och skriva lite inlägg i förväg som jag klockar..  så slipper bloggen bli lidande när man har dåligt med tid.

Nog om det, igår körde jag "Halv åtta hos mig", allt var självklart helt seriöst..

Här får ni se vad jag "presterade" och mina vänners, ursäkta konkurrenters, betyg.

halv åtta hos mig, betyg, middag, mat, laxpaté

En laxpaté (dem som följer denna bloggen vet hur man gör). Romsås och innovativ uppläggning på salladsblad! 


halv åtta hos mig, betyg, middag, mat, betyg

26/30, sedär!  Vi bestämde att 30 var max, av naturliga skäl.

halv åtta hos mig, betyg, middag, mat, melanzane alla parmeggiana, kapris, lök

G:s paradrätt från Florens, Melanzane alla parmeggiana - Parmesangratinerade aubergine. Innehåller även skinka, tomater, ströbröd och lite annat. Bland annat cirka 3 deciliter olivolja, men det berättade jag inte, det man inte vet mår man inte dåligt av.

halv åtta hos mig, betyg, middag, mat, kapris, lök

Gratängen serverades tillsammans med köttknyten innehållandes lök, kapris och grädde. De fick sallad också, men den kom inte med på bild.

halv åtta hos mig, betyg, middag, mat,

30/30, helt otroligt.

halv åtta hos mig, betyg, middag, mat, cheesecake, vinbär

Sen blev det vinbärscheesecake. Vinbären sade jag var självplockade, för att norpa extra poäng. Meckigt att få den att tina LAGOM mycket..

halv åtta hos mig, betyg, middag, mat,

Fick ändå 27/30, det var nog de självplockade vinbären som räddade den något för väl upptinade varianten.

Smart förvaring för tyger

De flesta som gillar att sy brukar snart samla på sig en ansenlig mängd tyger. Det kan ibland vara lite svårt att hitta smart förvaring till dem. Man vill ha dem lätttillgängliga, och snabbt kunna ögna igenom samlingen. Men man vill inte heller att det skall se för stökigt ut, som det lätt gär när man ser olika mönster och olika färger packade på varandra.

M hade kommit på den här smarta lösningen.

bokhylla, oordning, tyg, skotskrutigt, inredning, lösning

 

 

En vanlig bokhylla och ett skotskrutigt tyg.

 

bokhylla, oordning, tyg, skotskrutigt, inredning, lösning

 

 

Tittar man bakom tyget hittar man en gedigen, något stökigt, tygsamling. Inget man anade när man såg bokhyllan.

 

 

bokhylla, oordning, tyg, skotskrutigt, inredning, lösning

 

Lösningen var att ta ett tyg, fästa små öljetter i hörnen längst upp, och spika upp små plugg i övre hörnen på bokhyllan. Så hänger man bara upp öljetten på plugget, och tjoff, så ser man inte vad som finns i hyllan.


Gunnebo Slott

Idag är det en super vacker vinterdag. Kallt men stark sol. Hade alla vinterdagar varit som denna hade jag inte haft några problem med vinter. Dessa bilder är från en liknande dag tidigare i vinter. Vi var uppe och promenerade vid Gunnebo Slott och dagen var perfekt.
Gunnebo Slott, vintersol, promenad
Gunnebo Slott
Gunnebo Slott, vintersol, promenad, halsduk, blått
Ibland är det fint att vara vinterblek.
Gunnebo Slott, vintersol, promenad, blå halsduk, rosa FACE
Invigde mitt nya knallrosa läppstift från Face som jag fick i julklapp.

Presenthetsa eller sy själv?

Det värsta jag vet är att presenthetsa. Ni vet man skall bort, någon fyller år och man har ingen present. Då skall man in på stan och hitta en present, för man "måsta ha med sig nåt". Presenthets är bara jobbigt. Man hittar inget, tiden går, och till sist köper man någon tråkig sak bara för att man måste hitta något. Ofta blir det något som den andra inte behöver och inget särskilt personligt över huvudtaget.

Så mitt förslag, sy ett förkläde i present! Det är lätt att sy och något som alla som lagar mat behöver. Folk gillar också att få saker som någon gjort själv... Tar cirka tre timmar i tidsanspråk. Det är ungefär lika lång tid som det tar att presenthetsa, men betydligt trevligare!  Nyligen sydde jag ett förkläde till Alexandra som hade fest. Jag hade detta kitshiga tyget hemma, har för mig att jag hittat det på loppis en gång, återanvändning! Ett annat förkläde sydde jag till Martin, det förklädet kan ni se här.

Här är en liten guide till hur jag syr min förkläden.


förkläde, mall, sy själv, kitsch, present
1. Välj ut lämplig modell. Själv brukar jag använda ett förkläde som jag gillar formen på som mall. Klipp tyget, lägg till cirka 1 cm i sömsmån. Här har jag lagt till mer sömsmån, men bara för att jag ville få förklädet lite större än det ursprungliga.
förkläde, mall, sy själv, kitsch, present
2. Det skall alltså se ut såhär när det är klippt.
förkläde, mall, sy själv, kitsch, present
3. Prova lite framför dig så att det känns okej..
4. Jag brukar alltid fordra/sy det dubbelt för att ge det lite mer stadga. Här fordrade jag med ett gammal lakan, kan man hitta för en tia på loppis.
5. Sy banden (om du inte vill använda dig av färdiga band). Du behöver ett kortare om halsen och två band att knyta med. Gör dem lika långa som det ursprungliga förklädet. Band syr jag genom att klippa långa rektanglar, sy rätsida (tygets "framsida") mot rätsida, och vänd sedan bandet med rätsidan utåt med hjälp av att föra en säkerhetsnål genom fickan.
förkläde, mall, sy själv, kitsch, present
6. Nu skall du alltså sy ihop förklädet! Lägg det med rätsida mot fodrets rätsida. Nåla. Lägga in banden på de ställen där banden skall vara fästa. Sy inte ihop förklädets nederkant (för när du har sytt runt alltihop vänder du det genom underkanten så att framsidan kommer fram). Tips: testa först att nåla och vända det med framsidan ut, så att du ser att du har lagt in banden på rätt sätt.
förkläde, mall, sy själv, kitsch, present
7. När du vänt förklädet så att framsidan är utåt, viker du in underkanterna mot varandra och syr ihop dem. Det kommer alltså en söm som syns på framsidan på underkanten.
förkläde, mall, sy själv, kitsch, present
8. Såhär skall det se ut när du har sytt ihop det.
9, Sy på eventuell ficka med handdukskrok om du har lust..
förkläde, mall, sy själv, kitsch, present
Klart!

Super Mario Bros


Innan jul var jag på julmarknad /julmingel på Hagateatern. Där ramlade man på massor med kreativa personer, bland annat BEATE PERSDOTTER LØKEN (
som för övrigt gör scenografi, ljus och teknik på Teater Tamauer där jag är kostymassistent).

Jag köpte dessa svampörhängen som hon tillverkat. Åh, blir helt nostalgisk när jag ser dem. Jäklar vad jag och syrran spelade Super Mario när vi var små. De var de enda dataspel som vi hade, Super Mario ett och tre. Trean kunde man varva flera varv om, men ettan tror jag aldrig jag varvade .. . Varvade, vilket ord bara det. Och svamparna som man växte av..

Spelen kändes mycket mer manuella då. Ibland hängde dem sig, då var det bara ta ut disketten och blåsa med dammsugaren in i den, så funkade dem igen! Ett tips som jag kommer ihåg att Cecilia introducerade mig till...


örhängen, super mario bros, örhängen, pärlplattorLaxpaté

Jag älskar laxpaté.

Det funkar till allt, som förrätt, som huvudrätt. Till nyår eller till vardags. Alla blir alltid imponerade av laxpaté, de tror det är enormt avancerat att göra. Förmodligen bara för att de inte testat det själva. Eller så räcker det att det nämns vattenbad i ett recept, så antas det att behöver vara minst årets kock för att ro hem det hela. Så är det inte, laxpaté är sjukt lätt att göra.

Så här gör man: blanda mixad lax, grädde, ägg och annan smaksättning (chili, citron, persilja, vad man vill). Sen sätter du in det i ett vattenbad i ugnen. Med vattenbad menas helt enkelt att man har vatten på plåten där formen står. Sen kan man glänsa. När jag gör laxpaté brukar jag göra stor sats, så lägger jag patéerna i frysen. Bara frysa upp om man vill fixa lyxmiddag. Supert.

Lax, paté, laxpaté, fisk, vattenbadLax, paté, laxpaté, fisk, vattenbad, matlagning


Lax, paté, laxpaté, fisk, vattenbad

Whatever LOVE means - oromantiska betraktelser av kärlek.

Jag assisterar kostymören på teater Tamauer (inom Hagateatern) här i Göteborg. Just nu sätter teatern upp en pjäs som baseras på Liv Strömquists seriealbum. Bor ni i Göteborg måste ni gå dit och se! En förställning som behandlar kärlek, men framförallt våra liv som kretsar kring denna myt(?). Och hur fördelaktig har denna upphöjning av kärlek varit för kvinnor?

Går ni dit får ni speciellt spana in kostym! Nu vågar jag inte avslöja hur dem ser ut, då premiären inte är förrän på fredag, men se till att boka in biljetter, vissa föreställningar är redan slutsålda!

För övrigt är Hagateatern och teater Tamauer helt fantasktisk teater belägen i Göteborgs bästa kvarter, runt Järntorget. Att dem även har världens mest kreativa och symptatika producent, Lovisa Pihl, gör inte saken sämre.

Uppsättningen har även en sida på Facebook med mer information, den hittar ni här. Och teater Tamauers hemsida hitta ni här.

Pariskitch med vaxduk

Nyss hemkommen från en underbar vecka i Paris. Anteckningsboken är fylld med inspiration och idéer. Jag själv är fylld med ny energi. Hittade kitschig plastduk i en butik i Paris. Kom på att man visst kan sy i plastduk med symaskinen, det gick mycket smidigare än jag trott. Denna lilla börs ihopknapades av tyget och fodrades med ett grovt bomullstyg i samma färg. Gjorde den så stor att den precis kan rymma allt, pengar, kort, mobil och nycklar i nödfall. Samtidigt så liten att man skall kunna hålla den i handen, för att slippa kånka runt på en handväska.börs, kitch, sy själv

 

 

 

blommor, turkost, kitsch

 

 

 

 

sy, plastduk

 

 

 

 

foder, börs, vaxduk

 


RSS 2.0