En ryska i florens

Om ni kommer ihåg tidigare inlägget när jag provade hattar hemma så sa jag att de var en av de hattarna jag tog med mig till florens.

Denna diskreta hattbonad kom med i resväskan..
image61image60

Ett antal gånger har de frågat om jag är ryska. Och jag svarar då, da, svasiba.

Hatten är inköpt i leningrad ( nuv st petersburg) av min pappa för trettio år sedan. Priset står i rubel på insidan. Då det på den tiden inte rådde marknadsekonomi (priset styrs av efterfrån) står priset tryckt och sattes dit under tillverkningen, dvs priset bestämdes redan innan försäljning.

Oavsett vad man tycker om denna epok så har hatten i varje fall en intressant historia.

För övrigt måste jag erkänna att det är en riktig kanin som använts till denna hatt. I vanliga fall använder jag gärna inte päls men jag tänkte att den är ju ändå redan död sen trettio år så då är det ju lika bra att använda den.
Sen tror jag inte heller att den är gjord i "lyxsyfte", snarare praktiskt -  det är nog ryssligt kallt där borta i ryssland...

Da svadinja!

tygtryckta renessansgubbar

På M´s begäran lägger jag upp mitt tygtryck med statyer av michelangelo.


image58

image59


tja M, är du nöjd med nivån av homoerotik?

maraton i firenze

I söndags var det marathon i florens. 42 kilometer!

De flesta höll sig inne och vilade sig en söndagsmorgon som denna, alla gator var ju ändå avspärrande. Och inte är italienare heller kända för att vara hurtiga heller.. 

Men  jag kände en som sprang loppet! Och inte vem som helst, hela väger från norge kom han för att springa. Ni känner honom, om inte roger från oslo!

Han kom ner lördagkväll, sprang loppet söndag och åkte sen hem måndag.

Man kan kalla det marathonturism! De kedjerökande Italienarna i mitt hus kallar det galenskap ..image55

Så här såg det ut när marathon löpare ute och gjorde stan. Jag gillar kontrasten löpare/renessanarkitektur. Färgskalan är lite olika....

image56

Ett stycke norrman sett bakifrån ( iklädd grått..) Blev så till med när jag såg honom att jag inte hann ta kort på honom framifrån. Och så sprang hann ju väääldig snabbt! Under 4 timmar

image57

Roger på aperitivo kvällen efter marathon. Han var sitt vanliga sköna jag,  förutom att han hade lite svårt att gå..


mina grafiska rosor

Har testat att trycka upp detta mönster i lite olika färger


image52

Svart på vitt tyg

image53
Rosa på vitt

image54

Blått på rosa.


kan en slaskhink vara vacker?

Idag har jag varit och tryckt igen..

Imorgon ska jag försöka lägga upp vad jag har tryckt men tills dess får bloggen hålla till godo med världens finaste slaskhink.

image50

Här slängs överblivna färger från trycklabbet...

image51

Jag när jag trycker, iklädd mammas kimono och märklig blick..  jag bjuder på denna bild..

Huvudbonader

image49

Så här kul kan man ha när man går loss i hattgarderoben där hemma.

En av dessa tog jag med hem till florens, kan ni gissa vilken?

Diskotek via dei giraldi

Igår hade vi fest här i lägenheten. Först middag som G lagat ( 4 rätter, bland annat  sicilansk parmegiana.. mm) och sen fullt hus. Har känt mig lite stressad senaste dagarna så skönt att få lite paus..

image45

Två middagsgäster.

image46

Kocken vid spisen

image47
mycket folk på lite plats..

Det blev en lyckad fest!


Köksgolv före/efter

Har aldrig sett ett mer smutsigt  köksgolv . Vi var tvungna att ta lite bildbevis under vår städning idag..

image42

Köksgolv under städning, en viss skillnad.

image43

Karin markera sitt revir (K) under städningen

image44

En råtta springer över golvet.. (i form av skurborste)


Gelato

Jag är beroende av glass. ( dock finns det farligare laster i...)I detta land har mitt beroende gått till överdrift. Saken blir inte bättre att 50 meter från mitt nya hem finns "gelateria ALBIZI". Artiginal produktion av glass. Mina favoriter är pistage, mörk choklad och stracciatella.

Idag behövde jag muntras upp och köpte hem en halvliter av den godomliga isen och jag och mina conqulinis mumsade i oss allt - innan middagen!

Har kundkort på glasserian. Som man har kundkort på ICA typ..image41

När jag har fyllt det ska belönas man med -- en glass!

konstig kväll

Lade precis upp lite tankar från ikväll här. Jag var sugen på att skriva av mig. Det gör jag ibland och sparar det på datorn. Jag har ju aldrig haft någon blogg innan. Men sen kom jag på att det kanske blir lite personligt och kanske ska hålla mig till att skriva om lite allmäna saker sådär. Så jag tog bort det igen.


North in progressimage31

Idag har inte hänt så mycket upplyftande för värledn så istället visar jag lite foton från north in progress

För några veckor sedan volontärjobbade jag på en kreativitesmässa här i florens. Ett jättestort område var öppet i tre dagar med allt mellan himmel och jord som hade ngn typ av kreativt inslag. Från konstskolor, konserter, graffiti till dj´s och förläsningarna.Mig placerade de lämpligt i en paviljong som hette "North in progress". Flera nordiska artister ställde ut sina arbeten plus att de nordiska ambassaderna hade fotoutställning.

På dagarna jobbade man men på kvällarna var man ledig och fick dricka vin och kolla på konserter.image38

image32

Min favorit i min paviljong var Ivana Helsinki. En finsk designer som jag böra hört talas om innan. Hon blandar finska handarbete och ny desig. Både hennes plagg och catwalks visades upp.. I like!


Rött gällde idag

Idag var det rött som gällde.

Projekt "muntra upp måndagar" har införts i lägenheten. Igår bestämde vi (hehe, eller jag..) att alla skulle ha på sig något rött! Nästa måndag blir det någon annan färg..
image27

Den här klänningen fick nytt liv idag..

image30

Min lilla kom ihåg lapp på köksbordet imorse..

image29

M visar upp det enda röda plagg han hade!


För övrigt har idag varit meckig dag. Underbar dag i syateljen, sen kom jag hem och har letat flygbiljett..( med stor hjälp av min underbara pappa). finns det något mer frustrerande..?(På söndag bär det slutligen av mot götet en snabb sväng.

svaghet för orkideer

Ikväll har jag suttit och målat på mitt nästa mönster för tygtryck. Jag älskar tygtryck.
På fredagarna har de öppen studio där jag trycker.Finns det något bättre ställe att vara på fredagseftermiddar?..

Jag gillar orkideer. Orkiddeer i största allmänhet och phaelnopsis i synnerhet.

 I fredags tryckte jag upp mitt orkidemönster i nya färger (blått och vitt på grönt).
image23

Har även tryckt upp det tidigare i andra färger

image24
svart, grått, chockrosa

image25

rosa, mörkrosa, grönt.


me and my kitchen

image22

Idag är det söndag, klockan är halv två och jag och en av mina lägenhetskompisar har precis avslutat ettt långt morgonkaffe i vårt kök. Vi har diskuterat hur folk smälter in eller inte i samhället, alla sociala koder som finns och vad som händer när man inte följer dem. Hur svårt livet kan bli för personer som inte förstår dessa, och vad synd det finns människor som inte kan acceptera att människor kan vara annorlunda. 

Plus lite andra reflektioner och erkännanden från lördagskvällen.

 När jag var runt och letade lägenhet var det köket jag fastande för direkt med denna lägenhet. Från första sekunden kände jag att där fanns värme. Både i alla färger (från lila, rött och grönt) till all grejer som är uppsatta och målade på väggarna. I vårt kök lagas det mycket mat och är ofta mycket folk. Två mycket bra köksegenskaper..

image21


Me in my kitchen.. Den lila delen..

Fika på italienska?

Idag är det lördag, solen skiner = fikadag!

Jag gillar att fika men har märkt att ordet fika inte existerar på italienska, man kan säga ta en kaffe, men inte fika..

Har kommit på att det kan bero på att det svenska långfikat inte är lika vanligt här, man går mer till en bar och sveper en snabb kaffe vid baren. Effekten blir att våra svenska kaféer med bord och uteserveringar inte är riktigt lika vanligt här.

Men jag har hittat ett!
image19

Caffe ghiberti vid arkitektfakulteten. Uteservering och allt..

image20
 Fikasällskap var gulliga Sanna

kompissydd jacka

Häromdagen invigde jag den korta jackan jag fick av min sydafrikanska kompis Hasty. Hon har sitt eget klädmärkde i sydafrika och avslutade i våras en master i modedesign här i florens. Jackan är gjord till den modevisningen. Och nu har jag fått den!

image18

Hon gör kläder med så lite sömmar som möjligt . På denna jacka finns det endast sömmar vid armarna, basta!
Den kan bäras lite på olika sätt, som en bolero eller även med en brosch som knäpper den ( som jag hade det på denna bilden..)

Hon håller nu på att söka jobb och ska på intervju till fiorucci. Hoppas hon får det! Både för henns skull och även av egoistiska skäl: jag vill att hon ska stanna här i Italien!

påmind om att man inte är i sverige!

När man är ny på ett ställe, eller på semester är ögonen inställda på att upptäcka, man ser roliga saker. Tyvärr tappar man lite av detta när man har varit på ett ställe ett tag, då är det bra och bli påmind. I dagarna är jonathans kompis mikael staden. Vi pratade bland annat om just detta när vi sågs igår. Rätt som det var såg vi några nunnor passera och mikael var typ,, kolla!

image17

Och visst är de gulliga, inte något man ser varend dag i sverige sådär..


Lite samhällsekonomi på morgonkvisten?

Idag skulle jag gå och ta ett blodprov här i Italien.


Jag klampar in och ser att det är trettio nummer före. Detta är inget som förvånar mig. Här är det lika bra att vänja sig vid att alla grejer tar tid. Ingen ide att hetsa upp sig och förstöra dagen, världen kan vänta.

När jag dock suttit där och väntat drygt en timme, surplat i mig två automatkaffe, insett och kommit över att jag kommer bli minst en halvtimme försenad till min favoritlektion, börjar jag fundera lite.. skulle inte all denna tid som läggs åt väntande kunna användas åt något bättre och mer produktivt för samhället.

Redan nu inser jag att jag kommer snurra in mig i mig själv här så för känsliga läsare hoppa över resten av detta inlägg..

Då jag var där var klockan mellan åtta och halv tio. Detta är ju tid som de flesta brukar ägna åt studier, arbete eller något annat samhällsproduktivt. Hur många arbetstimmar förloras åt detta väntande? Bara under tiden jag är där.

Förra gången jag var där var det EN sjuksköterska som jobbade med att ta blodproven för alla dessa människor som kommer in.

Det  var alltså 1,5 timmar som lades ner som arbetstid av sjuksköterskan under detta tilfälle. Sköterskan hann därmed med 30 prover under en och en halvtimme (mkt effektivt måste jag säga..)Hennes arbetseffektivitet är därmed ( 30/1,5) 20 patienter i timman. 

  I och med att folk kom och gick i samma tempo borde det väl stämma att alla väntar lika länge. Dvs 30 personer som väntar i 1,5 tim = 40. Den enda som arbetade var sjuksköterskan =1,5.  40-1,5 = 38, 5 arbetstimmar  (mer eller mindre en heltidsarbete under en vecka) gick förlorade åt samhället bara under dessa 1,5 timmar!)

Då tänkte jag att skulle inte sjukhuset kunna sätta en en till sjuksköterska som jobbade lika effektivt. Då skulle arbetseffektivitet bli 40 patienter i timman. Då skulle de hinna med alla som kom och ingen skulle behöva vänta särskilt lång tid

Då skulle ett besök bara ta ca 2-3 minuter för en person. Alltså skulle det för oss alla bara ta30*3minuter. 90 min.
 
Dock har vi ju lite mer skötersketid..

Hur mycket tid har vi sparat där?

Och där tappar jag bort mig, maria G, kan du hjälpa mig få ihop det här??

mysig affär!

Imorse gick jag en väg jag inte annars brukar gå. Kom just på att där finns en såndär butik jag gillar. En tjej som designar och syr själv och använder butiken som atelje...

image14

Butiken var stängd vid denna tidiga timme så bilderna är tagna genom skyltfönstret och resultatet blev därefter. Men kan varje fall meddela att den är jättemysigt inredd med fina gamla tapeter, och så finns där virkade halsband, sjalar kläder och massa roligt..

image15

Alla kläder är sydda i jättefina mysiga, gamla tyger..
image16

Här hänger klänningarna på rad, samma modeller fast olika färger..


Sådana här affärer får mig på gott humör!


ps, synd bara att det finns för få butiker av den här typen, tyvärr tar väl kjedjorna lätt över. Våga vägra kjedjorna. Eller rättare sagt, börja sy själv!


Tidiga uppgång..

Nu är det dags att sova. Klocka är inte ens elva men två dagar i streck har jag satt klockan på 06.15 men inte lyckats ta mig upp. Det är en grej jag måste fixa som bara går och göra tiiiiidigt på murran. Så imorgon ska jag banne mig kasta benen över sängkanten i ottan. Problemet är bara att min säng är så himla skön och varm på morgonen..


här kan ni se världens bästa komma ur sängen låt.. den här skulle jag behöva på hög volym imorgon, det skulle varje fall underlätta, dock skule jag kunna hoppa över disneyfigurerna.

http://www.youtube.com/watch?v=mpKAA2VxWY8Valentino i Rom

För ett tag sedan var vi rom med skolan och kollade in Valentinos utställning.

Egentligen är jag mer för vintage och personliga kläder. Men jag måste erkänna att man blir imponerad av hans tyger och skrädderi.


Även utställningen dispostion och upplägg nickar jag gillande åt..image5

I ingångshallen till utställningen hängde aftonklänningar på rad längs väggarna
image6

image7


Valentino är ju känt för rött. Här stod röda klänningar uppställda i denna trekantsform. Alla med olika snitt och olika skärningar. Jag tycker effekten med med de guldiga dockorna och röda klänningarna tillsammans var cool. Lika men änds så olika.

Sen att de ser ut som de dyrkar en högra makt med sina armar uppsträckta mot skyn ( finns det en symbolisk tolkning av gud som valentino) är en annan sak att diskuter.

Observera killen med det krulliga håret i ena hörnet. Han heter Danilo och vi går i samma skräddarklass. Han är jättetrevlig och helt underbart duktig på att sy, vilka händer!

image8

image12

Jag gillar skarpt utställningens kompostion med färger och rymd...


image9

En del av uställninge visad även upp valentinoklänningar som olika kändisar använt vid olika tillfällen.
Denna kom jag själv ihåg att jag lade märke till vid en oscarutställning när julia roberts bar den. Hon var verkligen jättesnygg i den!

image10

image11

Denna klänningen gillar jag personligen, förmodligen för att jag är helt såld på tryck nuförtiden. Och vitt och rött, vad kan gå fel..

image13

Jag fastnade för denn dekoration, den kan väl inte vara så svårt att göra något liknande själv..!! Kanske sätta dem som gevär på axelmuddar..

I bakgrunden ser ni en tjej som ni kanske undrar vad hon håller på med. Jag kan meddela att hon tittar på modehusets modeillustrationer i förstoringsglas.

Viktorias present..

Imorgon skall Viktoria ha födelsedagsmiddag. Jag lärde känna henne när jag jobbade på på sesame i somras.( www.sesame.it )

Hon är en jättegullig tjej och underbar som vän. Jag har knepat ihop en lite påse som jag ske ge henne imorgon.image4

Trycket utanpå har jag gjort själv. Det ska föreställa lite grafiska rosor. Tänkte lägga lite godis elle något annat hon gillar i..

Ska bli kul att inviga henne i 25 årsklubben imorgon.

Än så länge har jag ingen ålderskris, tycker bara att livet blir lättare och roligare ju äldre man blir. Slippa alla dessa humörsvängningar!


nu ska här bli blogg gjord

Jag har gått och småfunderat på blogg ett tag. Många andra coola folk har gjort slag i saken ( bland annat mina marior!)  I och med att mitt liv och mina vardagssysslor är så enormt intressanta och spektakulära kan jag inte tänka mig något annat än ett stort intresse...hehe.. Så nu är det dags, nu finns det ingen återvändo!

RSS 2.0