Lite samhällsekonomi på morgonkvisten?

Idag skulle jag gå och ta ett blodprov här i Italien.


Jag klampar in och ser att det är trettio nummer före. Detta är inget som förvånar mig. Här är det lika bra att vänja sig vid att alla grejer tar tid. Ingen ide att hetsa upp sig och förstöra dagen, världen kan vänta.

När jag dock suttit där och väntat drygt en timme, surplat i mig två automatkaffe, insett och kommit över att jag kommer bli minst en halvtimme försenad till min favoritlektion, börjar jag fundera lite.. skulle inte all denna tid som läggs åt väntande kunna användas åt något bättre och mer produktivt för samhället.

Redan nu inser jag att jag kommer snurra in mig i mig själv här så för känsliga läsare hoppa över resten av detta inlägg..

Då jag var där var klockan mellan åtta och halv tio. Detta är ju tid som de flesta brukar ägna åt studier, arbete eller något annat samhällsproduktivt. Hur många arbetstimmar förloras åt detta väntande? Bara under tiden jag är där.

Förra gången jag var där var det EN sjuksköterska som jobbade med att ta blodproven för alla dessa människor som kommer in.

Det  var alltså 1,5 timmar som lades ner som arbetstid av sjuksköterskan under detta tilfälle. Sköterskan hann därmed med 30 prover under en och en halvtimme (mkt effektivt måste jag säga..)Hennes arbetseffektivitet är därmed ( 30/1,5) 20 patienter i timman. 

  I och med att folk kom och gick i samma tempo borde det väl stämma att alla väntar lika länge. Dvs 30 personer som väntar i 1,5 tim = 40. Den enda som arbetade var sjuksköterskan =1,5.  40-1,5 = 38, 5 arbetstimmar  (mer eller mindre en heltidsarbete under en vecka) gick förlorade åt samhället bara under dessa 1,5 timmar!)

Då tänkte jag att skulle inte sjukhuset kunna sätta en en till sjuksköterska som jobbade lika effektivt. Då skulle arbetseffektivitet bli 40 patienter i timman. Då skulle de hinna med alla som kom och ingen skulle behöva vänta särskilt lång tid

Då skulle ett besök bara ta ca 2-3 minuter för en person. Alltså skulle det för oss alla bara ta30*3minuter. 90 min.
 
Dock har vi ju lite mer skötersketid..

Hur mycket tid har vi sparat där?

Och där tappar jag bort mig, maria G, kan du hjälpa mig få ihop det här??

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0